dimecres, 21 de març del 2007

No pensin més, si us plau!

Doncs això sembla que els diuen a un dels grups de Think Tank (a.k.a. comitè d'experts -pensadors, literalment parlant-) de la NASA.

Sembla que el NASA Institute for Advanced Concepts no surt rendible a l'empresa aeronàutica-espaial-i-governamental americana, i com bé sabem, si no hi ha profit, perquè no tanquem la paradeta?

Aquest centre es destinava bàsicament a la recerca d'idees de llarg plaç (o potser més ben anomenades com a futuristes) en l'àmbit del vol espaial i en l'aeronàutica. Alguns conceptes desenvolupats recentment al centre inclouen microrobots esfèrics que podrien explorar Mart, o, naus espaials que poden navega en el sistema solar emprant ones magnètiques.

Sigui com sigui, m'entristeix la idea. Totes aquestes idees futuristes de navegar en l'espai, la robòtica (que ja no és tan futurista), o d'aparells de tamany nanoscòpic (o qui sap, femtoscòpic), sempre m'han atret. Potser des que vaig llegir la mítica sèrie "La Fundación" d'Isaac Asimov quan era jove, o qui sap, si pot ser va ser al veure els sorprenents efectes especials de la trilogia de la Guerra de les Galàxies de George Lucas quan encara era més jove.

Encara que molts pensem que els invents de la NASA són, inicialment, per a ús militar; aquests enginys potser seran els precursors d'altres que podrem gaudir, nosaltres o les successives generacions. De fet, molts invents que es van desenvolupar per a l'espai ja són usats ara a la vida real i que ens fan la vida més senzilla i planera:
  • Sistemes d'anàlisi de la visió,
  • detectors de fum,
  • equips per a bombers,
  • els mítics bolígrafs que escriuen en una gran varietat de medis,
  • estris inalàmbrics...
  • i molts més!
Hi ha gent que mai entendrà perquè cal invertir tants milions d'euros en aquests temes, potser no tenen aquest esperit investigador que alguns gastem (i ens gasta), i segurament creuen que es poden gastar en altres temes (i certament tinguin la seva part de raó). Però la humanitat té aquella petita ambició de superació que es pot presentar en moltes variants. I ves per on, aquesta gent es vol superar d'aquesta forma.

El que en part em sorpren és que: si en aquest moment d'auge (per desgràcia de tots) de les companyies armamentístiques americanes fan tancar aquest centre de la NASA, potser no existeix tanta relació entre aquesta mena de centres i el desenvolupament de la maquinària militar dels EUA.

3 comentaris:

Sergi ha dit...

No fotem que xapa la NASA!!! No m'ho puc creure. I què faran amb tots els extraterrestres que han anat recollint tots aquests anys? El museu dels horrors? Merda, ja no podré viatjar a Saturn...

RedCrash ha dit...

No home! Tanca un dels centres de la NASA! No la NASA pròpiament dita.

Sergi ha dit...

Quin descans, encara podré visitar Anacreonte, en tinc moltes ganes.